Shabby Chic lakberendezési stílus

Talán a Shabby Chic kifejezés sokunk számra ismeretlen, mégis biztos vagyok benne, hogy mindannyian találkozunk már ezzel a stílussal, sőt fel is ismernénk az összetéveszthetetlen jellegzetességeit.

Ha belépünk egy Shabby Chic stílusban berendezett lakásba, olyan érzésünk támad, mintha visszamentünk volna az időben, egyenes egy romantikus babaház nappalijába. Ilyen környezetbe képzeljük el Jane Austen összes romantikus lelkű hősnőjét. Nem is járunk olyan messze a valóságtól, hiszen a stílus a vidéki angliai kúriák hangulatát őrzi, és fejleszti tovább. Milyen is egy ilyen régi angol vidéki ház? Még őrzi a gazdagság és a fényűzés látszatát, de bútorai már megkoptak, és a kárpitok kifakultak. Ez lehet az egyik legszembetűnőbb jellegzetesség a színek visszafogottsága, vagy éppen hiánya. A fehér dominancia egyértelmű, de természetesen világos pasztellszíneket is nyugodtan választhatunk. Azoknak, akik a színesebb, élénkebb enteriőrt kedvelik, ez a stílus valószínűleg túl sápadtnak és fakónak tűnhet. A cél természetesen nem ez, hanem a visszafogott elegancia valamint a hivalkodás és az éles kontrasztok mellőzése.

shabby chic eloszoba
Egyszerű elegancia

Nem kell túlgondolni a bútorok kiválasztását sem. Végre lekerülhet a padlásról a dédi holmija, egészen biztosan találunk közötte valami használhatót. A Shabby Chic életérzés lényege ugyanis éppen ebben rejlik: újra gondolni, újra tervezni a régit. A berendezés itt nem csak dekoratív, hanem abszolút funkcionális. A fotel legyen kényelmes, lehessen benne ülni, tv-t nézni vagy összekucorodva könyvet olvasni. Ugyanez az ésszerűség vonatkozik a többi bútorra is. Aki a Shabby Chic stílusnak hódol, az nem csak nézegetni szeretné a csodálatosan berendezett lakását, hanem élni is szeretne benne, kihasználva annak minden kényelmét és otthonosságát.

shabby chich stilus
Shabby chic virágmintás fotel

Ha nem állnak rendelkezésünkre régi bútorok, vagy ragaszkodunk az újakhoz, akkor azokat is könnyedén be tudjuk illeszteni a megálmodott enteriőrbe. Nem kell hozzá más, csak egy réteg festés, egy kis csiszoló papír, és máris kész az antik hatás. Használhatunk repesztő lakkot, vagy decupage technikát is. A stílus nevéből is adódik, hogy nem kell tartanunk a kopottas bútoroktól.

shabby chich butor
Antikolt bútor

A megfakult tapétát helyettesíthetjük valamilyen világos árnyalattal, és nem kell spórolnunk a virágmintával sem. A virágos motívum is a stílus egyik védjegye, ettől lesz igazán romantikus és otthonos hangulata. A virágdíszítést alkalmazhatjuk a kisebb és nagyobb felületeken egyaránt, legyen az egy egész falat betöltő festés, vagy a tükör peremén végigfutó díszítő elem.

shabby chic dizajn
Shabby chic stílus

A legtöbb stílushoz hasonlóan itt is nagy hangsúlyt kell fektetni a textíliákra. Csakis a könnyed, légiességet sugárzó anyagok jöhetnek szóba, mint a vászon vagy a pamut. Ez egyaránt vonatkozik a függönyökre, a terítőkre és díszpárna huzatokra. Még jobb, ha ezeket csipkével vagy masnikkal színesítjük. Ez az a stílus, ahol a fodrokat és csipkét nem lehet túlzásba vinni, legyen az függöny vagy ágytakaró.

romantikus stilus
Függöny shabby chic stílusban

A Shabby Chic stílus bár régies, kopottas elemekkel dolgozik, egy modern lakberendezési irányzat. Az 1980-as években kezdett elterjedni először Angliában és a tengerentúlon, de lassan mindenhol találkozhatunk vele. Bárhol előkerülhet, ahol romantikus lelkek laknak. A berendezés kialakítása éppen ezért inkább legyen intuitív, mint racionális. A megérzéseink alapján válogassunk, és ne ragaszkodjunk görcsösen valamiféle idealizált elképzeléshez. Maga a stílus is ilyen, kissé bohókás és könnyed, talán is olyan népszerű a hölgyek körében. Melyik kislány ne álmodozna egy pasztell árnyalatú csipkés-fodros szobáról. Sokan felnőttként is szeretnék megőrizni ezt a letisztult, mégis elegáns hangulatot.

shabby chich lakberendezes
Shabby chic konyha

One thought on “Shabby Chic lakberendezési stílus

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.